Masterclass 2019 Maria Milstein en Hannes Minnaar

Pianist Hannes Minnaar en violiste Maria Milstein geven op zaterdag 22 juni 2019 twee Masterclasses in Maassluis. De stichting Maassluise Muziekweek viert in 2019 haar 60-jarig bestaan en wil dat niet ongezien voorbij laten gaan. Daarom organiseert de stichting met deze twee masters een prachtige, muzikale gebeurtenis.

De masters Hannes Minnaar en Maria Milstein gaan tijdens de masterclasses 45 minuten aan de slag met iedere kandidaat. De deelnemers krijgen tips & tools op zowel het technische als muzikale en artistieke vlak.

Naast actieve deelnemers aan de masterclasses, zijn ook toeschouwers welkom. Door de interactie tussen de master en de deelnemende violisten en pianisten ontstaat er ook voor toehoorders een boeiende kijk- en luisterervaring. De toonaangevende klasse van beide masters staat garant voor een prachtige, muzikale gebeurtenis.

Beide masters ontvingen namelijk de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten toekent aan jonge getalenteerde musici, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zowel Hannes Minnaar als Maria Milstein geven concerten op belangrijke nationale en internationale podia.

De stichting nodigt zelf talenten uit om deel te nemen aan de masterclasses, die plaatsvinden in de Immanuelkerk in Maassluis. De deelnemers sluiten de dag af met een concert in de Groote kerk. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze unieke masterclasses en het concert bij te wonen.

Binnenkort verschijnt op deze pagina meer informatie over de tijden en de toegangsprijs!

Maria Milstein

Maria Milstein werd geboren in de toenmalige Sovjet-Unie in een familie van Russische musici. Haar grootvader Yakov Isaakovitsj Milstein (1911-1981) was musicoloog en een invloedrijk pianodocent aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Ook haar vader Sergej Milstein en haar jongere zuster Nathalia zijn pianisten. Haar moeder Natalia Tolstaya is altvioliste, haar broer Sergej junior is violist, evenals haar levenspartner Mathieu van Bellen.

Ze begon op vijfjarige leeftijd viool te spelen onder leiding van de vioolpedagoge Valentina Korolkova. In 1991 verhuisde de familie naar Frankrijk. Ze studeerde bij Pavel Vernikov in Fiesole (Italië) en daarna werd Ilya Grubert haar docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde af met de hoogste beoordelingen. Ze rondde daarna haar studie af bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en tussen 2011 en 2014 als artist in residence bij Augustin Dumay in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo (België).

Maria Milstein heeft als vioolsolist opgetreden met diverse symfonieorkesten, waaronder het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Brussels Philharmonic, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Amsterdam Sinfonietta. In 2015 ging ze op tournee met het Nederlands Studenten Kamerorkest. Ze is ook actief in de kamermuziek. Sinds 2005 vormt ze een duo met haar zuster, de pianiste Nathalia Milstein. Een jaar eerder richtte ze met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder het Van Baerle Trio op. In 2008 trad dit pianotrio op bij diverse concerten van Menahem Pressler. Daarnaast vormde ze met klarinettiste Fleur Bouwer en pianist Martijn Willers het Trio Contrasten. Zij en haar partner Mathieu van Bellen zijn vaste gasten bij het Grachtenfestival in Amsterdam. Ze was ook lid van het inmiddels opgeheven Mirovia Quartet, met Merel Vercammen, Dana Zemtsov en Ketevan Roinishvili.

Milstein heeft diverse muziekprijzen gekregen, onder meer als lid van het Van Baerle Trio. Zijzelf kreeg de tweede prijs in zowel de "Cittá di Brescia-wedstrijd" (2007) als de "Rodolfo-Lipizer-wedstrijd" in Gorizia (2011). De Kersjes-vioolbeurs werd haar toegekend in 2010. Twee jaar later drong ze door tot de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in Brussel. In 2016 verwierf ze een fellowship van de Borletti-Buitoni Trust, die musici steunt op weg naar een internationale carrière. Op 27 januari 2018 werd aan haar de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt.

De viool die Maria Milstein bespeelt is omstreeks 1750 gemaakt door de Cremonese vioolbouwer Michel Angelo Bergonzi (1721-1758, zoon van Carlo Bergonzi) en is uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Met dit instrument heeft Herman Krebbers vele concerten gegeven en opnamen gemaakt.[2] Eerder had ze een viool van de Venetiaan Francesco Goffriller uit ± 1725.

Sinds 2014 geeft ze les aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hannes Minnaar

Hannes Minnaar
is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarna lessen bij onder anderen Willem Brons, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Tegelijkertijd studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Als prijswinnaar van de internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe.

Hannes Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België, onder dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Eliahu Inbal en Edo de Waart. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. Zo trad hij op in het Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig) en Musashino Hall (Tokio) en was hij te gast bij pianofestivals in Bordeaux, Guangzhou en La Roque d’Anthéron.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio won hij prijzen op concoursen te Lyon (CIMCL, eerste prijs, 2011) en München (ARD, tweede prijs, 2013). In 2014 traden zij in de serie “Rising Stars” op in de meest toonaangevende zalen van Europa, waaronder de Musikverein (Wenen) en Cité de la Musique (Parijs). Daarnaast werkte Minnaar samen met musici als Janine Jansen, Isabelle van Keulen en Mischa Maisky.

De solocd’s die Minnaar tot dusver uitbracht werden met enthousiasme ontvangen. Zijn debuut cd werd bekroond met een Edison en was aanleiding voor een paginavullend artikel in Gramophone. Hetzelfde blad schreef over de in 2013 verschenen cd “Bach Inspirations”: “After Minnaar’s debut disc, this makes two hits in a row”. BBC Music Magazine waardeerde het album met 5 sterren en selecteerde het als “Instrumental choice of the month”. In het najaar van 2016 kwam zijn derde solocd uit, geheel in het teken van Gabriel Fauré. Ook hierover was Gramophone lovend: "Minnaar’s identification with this unique realm of music is complete and his deeply felt interpretations shine with clarity and infinite nuance".

Met Jan Willem de Vriend en het Orkest van het Oosten heeft Minnaar de afgelopen seizoenen alle vijf pianoconcerten van Beethovens opgenomen. De cd’s kwamen in de afgelopen seizoenen uit en werden zowel door de nationale als internationale pers zeer goed ontvangen.

Recente en toekomstige engagementen omvatten onder andere concerten met het BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena, het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiří Bélohlávek, het Residentie Orkest en Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya onder leiding van Jan Willem de Vriend, het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz en Queensland Symphony Orchestra onder leiding van Alondra de la Parra.

In seizoen 2016-17 had Minnaar een eigen “Spotlight” serie in het Concertgebouw. Naast zijn optreden in de ZaterdagMatinee, gaf hij een solorecital in de kleine zaal, een concert met het Engelse Heath Quartet en een concert met het Van Baerle Trio.

In de herfst van 2016 ontving Minnaar bovendien de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

In seizoen 2018-19 maakt Minnaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw.

Stichting Maassluise Muziekweek is bijzonder verheugd over de samenwerking met het Prinses Christina Concours. Daar waar mogelijk gaan beide organisaties in de toekomst meer samenwerken!

Deelnemers aan masterclass viool door Maria Milstein:

Mayte Levenbach  Maassluise Muziekweek 
Marcel Sutedja Maassluise Muziekweek
Menno Verloop Maassluise Muziekweek
Yente Lottman Prinses Christina Concours
Jessica Lukken Prinses Christina Concours

 Deelnemers aan masterclass piano door Hannes Minnaar:

Connie Lou  Maassluise Muziekweek 
Sieger Jöbsis Maassluise Muziekweek
Radu Ratering Prinses Christina Concours
Jorian van Nee Prinses Christina Concours 
Zara Le Clercq Prinses Christina Concours