Ricciotti Ensemble

Op zaterdagmiddag 27 juli 2019 geeft het Ricciotti Ensemble een concert op de Markt in Maassluis. De winnaar van categorie A van Jong Talent Concours Maassluis 2019 mag als extra prijs samen met dit fantastische ensemble een werk uitvoeren!

Ricciotti Ensemble

Het Ricciotti ensemble (opgericht in 1970) is een straatsymfonieorkest bestaande uit veertig jonge, geestdriftige musici. Ricciotti speelt symfonische muziek voor mensen die er normaliter niet mee in aanraking komen. Ricciotti speelt overal en voor iedereen!
Tegenwoordig heeft het ensemble drie keer per jaar een tournee waarvan één gedeeltelijk buiten Nederland. In november 2018 gaat het orkest voor een tournee naar Cuba!
Het ensemble bestaat uit ca. 40 orkestleden, studenten aan conservatoria en gevorderde amateurs.
Het repertoire van het Ricciotti bestaat uit (korte) stukken uit het bekende en minder bekende klassieke repertoire (waar nodig aangepast voor de Ricciottibezetting).
De naam ontleende het ensemble aan de componist van het eerste stuk op de lessenaar, namelijk een van de Concerti Armonici van Carlo Ricciotti. In 1980 is na grondig musicologisch onderzoek vastgesteld dat dit werk geschreven is door graaf Unico Wilhelm van Wassenaer die woonachtig was in Kasteel Twickel. Tegenwoordig is Kasteel Twickel een van de vaste concertlocaties tijdens de zomertournees van het Ricciotti.
In 1987 brak het Ricciotti ensemble het werelduurrecord symfonieorkesten, door in de TGV een uur lang een tango van Willem van Maanen te spelen.