THOMAS PRECHAL, WINNAAR MAASSLUISE MUZIEKWEEK 2017, SCOORT HOOG IN TSJECHIË

Tijdens de van 19 t/m 22 april jl. gehouden internationale “Heran Violoncello Competition” in de Tsjechische stad Ústí nad Orlici heeft de 12 jarige Thomas Prechal uit Utrecht naast de eerste prijs in zijn leeftijdscategorie ook de titel “Laureaat 2017” ontvangen.
Dit is de overall prijs van alle categorieën.
Tijdens de 58ste editie van de Maassluise Muziekweek, gehouden van 27 februari t/m 4 maart jl., werd hij uitgeroepen tot winnaar van dit concours. Dit houdt in, dat hem door de jury het hoogste aantal punten werd toegekend van alle 108 deelnemers. Voor waar een geweldige prestatie van dit grote talent. Tijdens het slotconcert van de Muziekweek, dat over twee jaar het zestig jaar bestaan zal vieren, speelde hij naast de “Polonaise de Concert op. 14 van D. Popper”, ook een door hem zelf gecomponeerd stuk voor piano en cello.
Bijzonder voor Thomas was om samen met zijn onafscheidelijke Tsjechische duo-partner Dušan Holý in Tsjechie op te treden en zijn eigen compositie voor een jury van gerenommeerde cellisten te spelen.
Nog specialer maakte het omdat de naamgever van het concours, de cellist Bohuslav Heran is. Deze was de leraar van de opa van Thomas, de bekende cellist en celloleraar Jirka Prchal (zie bijlage).

N.B.

De Maassluise Muziekweek is een klassieke muziekconcours voor jongeren van 6 t/m 15 jaar en is sinds kort ook opengesteld voor conservatoriumstudenten.
Het concours, dat bekend staat als kindvriendelijk, vormt als het ware een opmaat voor “het grotere werk”.
Vele winnaars komt men dan ook tegen als beroepsmusicus zowel als solist, spelend in een orkest of docent.