Organisatie

Bestuurssamenstelling:

Cees Brons (tot november 2018), Voorzitter
Albert Moerman (vanaf november 2018), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gerda Post, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jaap Breunis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rob Klop (tot 31 juli 2019), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Laurens Blom, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en it-zaken
vacature, public relations/marketing

Ondersteuning:

Dora Borocz

 

Contactgegevens 

 Postadres: Weverskade 67
3147 PA Maassluis 
Telefoon: 010 456 55 57 / 06 421 192 95
E-mail: klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK-nummer: 59900601  
RSIN Nummer:  853687304 

ANBI

De Stichting Maassluise Muziekweek, klassiekemuziekconcours voor jongeren sinds 1959, heeft ten doel:
A: Het bieden van een podium aan jonge getalenteerde klassieke musici om daarmee hun muzikale talenten zoveel mogelijk te stimuleren en te helpen ontwikkelen.
B: Het middel dat de Stichting daartoe hanteert is het organiseren van een jaarlijks te houden klassiekemuziekconcours en het eventueel organiseren van een Laureatenconcert.

De stichting beoogt niet het behalen van winst en heeft niet ten doel het doen van uitkeringen aan haar bestuurders of aan eventuele medewerkenden.
De Stichting Maassluise Muziekweek is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), tevens aangemerkt als Culturele ANBI.

Hoofdlijnen actuele bedrijfsplan

Het actuele bedrijfsplan voorziet in de organisatie van de Maassluise Muziekweek tijdens de voorjaarsvakantie in februari 2018. De inschrijving voor editie 2018 was mogelijk vanaf 1 oktober 2017. Inmiddels is er een begin gemaakt met de organisatie van de 60ste Maassluise Muziekweek, welke plaats zal vinden in 2019.

Er staan een aantal bijzondere activiteiten op het programma.

Uiteraard zal er in dat jaar veel aandacht worden besteed aan de doelstellingen van onze stichting.

Actueel verslag van de uitgeoefende activiteiten

De 59ste editie heeft plaatsgevonden van maandag 26 februari t/m zaterdag 3 maart 2018. De voorspeeldagen werden gehouden in Theater Koningshof en het slotconcert in de Groote Kerk van Maassluis.

Deze editie bestond uit twee onderdelen te weten A, voor jongeren van 6 t/m 17 jaar (verdeeld over 5 leeftijdsgroepen.) en B, voor ensembles bestaande uit studenten aan Nederlandse conservatoria.

In totaal bedroeg het aantal deelnemers 110, afkomstig uit vele delen van ons land. Opnieuw is gebleken dat de Maassluise Muziekweek voorziet in een behoefte en nog steeds volop in de belangstelling staat.

Het concours wordt veelal ook gezien als een opstap naar het conservatorium en het vak als professioneel musicus.

Veel van onze deelnemers zagen wij dit jaar dan ook weer terug bij o.a. het Prinses Christina Concours, Het Nederlandse Vioolconcours en het Koninklijk Concertgebouw Concours voor jong talent.

Het was een bijzondere gewaarwording dat 2 van onze prijs winnaars (Thomas Prechal (cello) en Marcel Sutedja (viool) in de finale voorkwamen van dit Concertgebouw concours en dat Koen van Tilborg op voorhand een aanmoedigingsprijs in de wacht wist te slepen met zijn prachtige harpspel.

Voor dit concours hadden zich 200 kandidaten ingeschreven. Uiteindelijk bevonden zich onder de 5 finalisten maar liefst 2 “Maassluise prijswinnaars” plus de winnaar van de aanmoedigingsprijs

Winnaars van de Maassluise Muziekweek 2018 zijn geworden het ensemble bestaande uit de 9 jarige pianiste Maya Touray en de 11 jarige Koen van Tilborg op Harp.

Overige prijswinnaars:

In de categorie ensembles: Simon De Lorme zang (12) en Jeroen Schrader piano (12); Nederlandse componist Josephine Hui-En Teguh, piano (12).

Wij streven er naar een zo goed mogelijke jury samen te stellen. Wij wisten ons dit jaar verzekerd van Wiesje Miedema, Monique Heidema, David Kuyken en Hans Scheepers.

Aan deelnemers zonder begeleider konden wij pianist Daniël van der Hoeven ter beschikking stellen.

Allemaal namen die klinken als een klok.

Alle deelnemers ontvangen van ieder jurylid een rapport met opmerkingen en aanbevelingen.

Voor de 60ste editie in 2019 zullen zich de volgende wijzigingen voordoen.

In categorie A is de leeftijdsgrens vastgesteld voor kinderen en jongeren van 8 t/m 17 jaar

Het concours kent twee categorieën.

Categorie A
Is voor getalenteerde kinderen en jongeren van 8 t/m 17 jaar met meer dan gemiddelde aanleg voor hun instrument.
De deelnemers worden ingedeeld in twee leeftijdscategorieën: 8 t/m 12 en 13 t/m 17 jaar. Voor iedere leeftijdsgroep is er een 1e, 2e en 3e prijs ingesteld.

Categorie B
Is voor kamermuziekensembles die bestaan uit studenten, studerend aan een Nederlands conservatorium. De ensembles mogen bestaan uit 3 tot 5 musici waarvan de leeftijdslimiet ca. 26 jaar is.
Historie

Ter gelegenheid van de 200ste sterfdag van Georg Friedrich Händel (1685-1759) werden er in Maassluis twee Händelconcerten georganiseerd met inbreng van plaatselijke koren, muziekverenigingen en enkele solisten.
Men vond toen echter dat er te weinig aan de jeugd werd gedacht en zo ontstond er in 1959 een jeugdmuziekfestival, dat al direct een onverdeeld succes was.
De kiem was hiermee gelegd voor een inmiddels in Nederland uniek en succesvol klassiekemuziekconcours voor jongeren. Onder handhaving van laagdrempeligheid werd al snel toch ook prestatiegerichtheid gestimuleerd door het beschikbaar stellen van prijzen per leeftijdscategorie.
Van 1975 tot 1979 werd de organisatie verzorgd door de Culturele Raad Maassluis, die daarna het stokje overdroeg aan Muziekschool Nieuwe Waterweg Noord, later opgegaan in Muziekcentrum OpMaat. Vanaf dat moment groeide de Maassluise Muziekweek uit tot een manifestatie van nationale betekenis.
Om de zo succesvolle formule ook voor de toekomst veilig te stellen is in 2013 op initiatief van Cees Brons, op dat moment voorzitter van de Culturele Raad Maassluis, de Stichting Maassluise Muziekweek opgericht.
De Maassluise Muziekweek staat bekend als een zeer kindvriendelijk klassieke muziekconcours en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Jaarlijks komen in de voorjaarsvakantie ruim 100 kinderen uit nagenoeg alle delen van Nederland naar Maassluis om aan dit concours deel te nemende organisatie richt zich op jonge getalenteerde muzikanten. Voor veel deelnemers en prijswinnaars is het concours een opstap naar musiceren op een hoger plan en deelname aan andere concoursen. Ook biedt het hen een uitstekende gelegenheid podiumervaring op te doen. Het concours draagt ook bij aan hun talentontwikkeling.
Al vanaf het begin bleek een groot aantal deelnemers over veel muzikaal talent te beschikken. Aannemelijk is dat deze deelnemers door de Maassluise Muziekweek zijn gestimuleerd. Het aantal vroegere deelnemers dat in de wereld van muziek en zang beroepsmatig werk vond is dan ook indrukwekkend.
Uit dit alles blijkt, dat het concours, op weg naar de zestigste editie in 2019, nog steeds springlevend is.
Toekomst

Hoewel succes in het verleden behaald nog geen garantie biedt voor de toekomst zien wij dat vele initiatieven zijn ontwikkeld om kinderen met de klassieke muziek kennis te laten maken.
Als Stichting Maassluise Muziekweek zijn wij hier uitermate blij mee en zullen dan ook, daar waar mogelijk, ons steentje bijdragen.

Jaarverslag 2018

Klik hier voor het jaarverslag van 2018.